PREUZMITE / DOWNLOAD
Kroz Vojvodinu

REZULTATI_2010._24.09..doc 147
Kb

"TOUR DE VOJVODINA" REZULTATI / RESULTS
Kroz Vojvodinu

REZULTATI_2010.25.09..doc 164
Kb

"TOUR DE VOJVODINA" REZULTATI / RESULTS 25.09.2010.
Kroz Vojvodinu

LIGA_SRBIJE__25.09.2010.REZULTATI.doc 175
Kb

LIGA SRBIJE 25.09.2010. - REZULTATI
Kroz Vojvodinu
KROZ_VOJVODINU_2014.- 13.09. 122
Kb

Prijave/ erloment form
Kroz Vojvodinu
KROZ_VOJVODINU_2014.-_14.09. 122
Kb

Prijave/ erloment form
Kroz Vojvodinu

KROZ_VOJVODINU_2014.-_13.09. 122
Kb

Pre-existing file
Kroz Vojvodinu

CIKLO_KROS_2016.REZULTATI.docx 46
Kb

CIKLO KROS 2016
Kroz Vojvodinu

TROFEJ_SAJAMSKIH_GRADOVA_21.05.2016_-_rezultati.pdf 392
Kb

REZULTATI "TRIFEJ SAJAMSKIH GRADOVA" 2016.
Kroz Vojvodinu

TROFEJ_SAJAMSKIH_GRADOVA_22.05.2016_-_rezultati.pdf 397
Kb

REZULTATI "TRIFEJ SAJAMSKIH GRADOVA" 2016.
Kroz Vojvodinu

MTB_REZULTATI.docx 36
Kb

MTB Prvenstvo Vojvodine 2016
Kroz Vojvodinu

MTB_MARATON_Prvenstvo_Vojvodine_2016..doc 68
Kb

MTB MARATON Prvenstvo Vojvodine 2016
Kroz Vojvodinu

rezultati-brdsko.docx 47
Kb

BRDSKO Prvenstvo Vojvodine 2016
Kroz Vojvodinu

rezultati_-_kriteijum.docx 50
Kb

KRITERIJUM Prvenstvo Vojvodine 2016
Kroz Vojvodinu

REZULTATI_drum.pdf 104
Kb

DRUMSKO Prvenstvo Vojvodine 2016
Kroz Vojvodinu

REZULTATI_HRONOMETAR.pdf 113
Kb

HRONOMETAR Prvenstvo Vojvodine
Kroz Vojvodinu

KROZ_VOJVODINU_2014.-_13.09_ 122
Kb

Pre-existing file
Kroz Vojvodinu

KROZ_VOJVODINU_2014.-_14.09_ 122
Kb

Pre-existing file
VESTI

Kroz Vojvodinu Through of Vojvodina

 


MEĐUNARODNA BICIKLISTIČKA TRKA „KROZ VOJVODINU" ELITA - UCI kategorije 1.2

Međunarodna biciklistička trka „Kroz Vojvodinu" je najznačajnija biciklistička manifestacija na prostorima AP Vojvodine.

Na inicijativu Milana Maksimovića, Slobodana Vukanovića i drugih aktivista biciklističkog kluba „Vojvodina" trka beleži svoj početak 1970 godine kao trka Sajamskih gradova koja se pod tim nazivom vozi tri godine sa startom i ciljem na Novosadskom sajmu koji je bio i pokrovitelj.

Od četvrte trke nalazi se u kalendaru Svetske biciklističke unije UCI.

Kako je svojom organizovanošću i kvalitetom učesnika stekla ugled i svojom stazom obilazila skoro celu Vojvodinu u skladu sa tim je promenula naziv koji i do danas nosi „KROZ VOJVODINU"     organizaciju je preuzeo Biciklistički savez Vojvodine. Tradicionalno se organizovala svake godine u trajanju od četiri do šest dana sve do 1991 kada se zbog ratnih dešavanja na prostorima Hrvatske i priliva izbeglica nije mogla održati. Ujedno je došlo i do osipanja organizacionog kadra u Biciklističkom savezu Vojvodine koji je do te godine uspešno gradio imidž institucije kakva je Trka „Kroz Vojvodinu".

I pored uvedenih sankcija našoj zemlji podmlađeno rukovodstvo biciklističkog kluba „Vojvodina" predvođeno Subić Nebojšom i Planinkom Damnjanović preuzima obavezu nastavka tradicije.

Godine 1992 trka je jedina sportska manifestacija tadašnje Jugoslavije koja je imala zvaničan međunarodni karakter učešćem zvanične ekipe Grčke. Vožena je pod pokroviteljstvom Skupštine AP Vojvodine u četiri dana sa isto toliko etapa. Bila je prijavljena Svetskoj biciklističkoj organizaciji UCI i upisana u svetski kalendar.Već posle dve godine na trci učestvuje osam zemalja sa zvaničnim ekipama što nije uspelo ni jednom sportu u 1994.godini i nastavlja tradiciju četvorodnevne manifestacije sa trasom po celoj Vojvodini. Te godine na trci učestvuje i pobeđuje Igor Patenko koji je bio Svetski biciklistički šampion dok je vozio u  juniorskoj kategoriji.

Zbog velikog priliva izbeglica prouzrokovanih ratnim dešavanjima u tadašnjoj Srpskoj Krajini trka se nije mogla održati 1995.godine. Svoj nastavak beleži već naredne 1996.godine uz velike napore biciklističkog kluba „Vojvodina", Skupštine i Izvršnog veća AP Vojvodine. Zbog teške finansijske situacije i obaveza, koje bi morala preuzimati, trka nije bila prijavljivana u kalendar Svetske biciklističke unije čime je izgubila na značaju što je demotivisalo strane ekipe da učestvuju u broju u kojem su prethodnih godina dolazile. Promenama u društvu koje su se odigrale 2000.godine trka je i pored urađenog velikog dela posla morala biti otkazana i do 2005.godine nije organizovana.

Za organizaciju je bilo prvo neophodno izvršiti prijavu, u junu 2006.godine, Svetskoj biciklističkoj uniji (UCI) sa sedištem u Švajcarskoj (Aigle). Preuzeti obavezu plaćanja kotizacije i obezbeđenja minimalnog fonda nagrada prema Pravilima UCI. Obezbediti saglasnost Nacionalne federacije Srbije i Crne Gore. Uputiti preliminarne pozive nacionalnim federacijama članicama UCI. Dostaviti propozicije Internacionalnom komesaru UCI. U skladu sa Pravilima UCI neophodno je 60 dana pre održavanja trke utvrditi stazu izraditi i odštampati tehnički vodič i bilten sa precizno unetim podacima o konfiguraciji staze, tačnoj kilometraži, načinu ulaska u cilj, vremenskom periodu i satnici održavanja trke, opasnim deonicama, stanju kolovozne podloge kojom će se kretati biociklisti, načinu ostvarivanja komunikacije između organizatora i ekipa,  komesara, sanitetske pratnje, saobraćajne policije, tehničke službe, načina sanitetske pratnje, načina smeštaja i ishrane, ceremonijala, rada kancelarije, načina dočeka stranih ekipa koje ne dolaze automobilom, obezbeđenje prenosa prtljaga i vozila za pratnju trke. Organizator je obavezan da nadležnim državnim organima, Javnim ustanovama i preduzećima uputi zahteve za izdavanje saglasnosti,  odobrenja i dozvola za organizaciju takmičenja. Za prijem tih zahteva sve navedeni državni organi i javne službe zahtevaju izradu elaborata od za to ovlašćenih službi i organizacija.

ZNAÄŒAJ


Značaj organizacije ogleda se u mogućnosti da naši biciklisti dobiju priliku da na svom terenu odmere snagu sa inostranim ekipama. Svojom pozicijom i kategorijom u međunarodnom kalendaru kao i preuzimanjem obaveza po Pravilniku Svetske federacije omogućeno je biciklistima osvajanje bodova kojim se rangiraju na svetskoj listi i ostvaruju kriterijum za učešće na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Sve ozbiljnije nacije sveta organizuju međunarodne trke upravo iz razloga osvajanja svetskih bodova. Stroga pravila biciklističkog sporta propisuju norme koje organizator mora da ispuni kako bi trka bila upisana u kalendar i od strane UCI imala određenog komesara koji će trku sprovoditi i oceniti.

Za 30. trku „Kroz Vojvodinu" u 2007.godini određen je Antonio PAGLIARA Internacionalni komesar UCI iz Italije .

Kako trka nije vezana za ograničen prostor već je manifestacija u pokretu i sa dužim trajanjem predstavlja pravu sportsku atrakciju pošto prolazi kroz predele i prostore u kojima se retko ili gotovo nikad ne održavaju velike sportske manifestacije. Time je omogućeno turističko predstavljanje mesta i regiona kroz koji trka prolazi. Kako je od izuzetnog značaja za kvalitet trke saobraćajna infrastruktura za očekivati je da lokalne samouprave i direkcija za puteve dovedu loše saobraćajnice u ispravno stanje kako bi se podigao ugled mesta, trke, pokrajine i države. U vreme pre starta ili dolaska trke u mesto domaćina moguće je organizovati kulturno umetnički i zabavni program. Organizacijom prijema rukovodioca timova učesnika, od kojih su mnogi uspešni poslovni ljudi ili predstavnici sportskih institucija, moguće je ostvariti saradnju između grada domaćina i grada iz koga dolaze ekipe učesnice.